MYYMÄLÄ MASKU | MYYMÄLÄ ESPOO | TOIMITUKSET YMPÄRI SUOMEN!

Tipsit ja huomiot

Huollamme myös peräkärryt ja venetrailerit Maskun toimipisteellämme. Huoltojen lisäksi hoidamme katsastukset puolestasi.

Muista ajokortin vaatimukset

Peräkärryn vetäminen vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Väärin lastattu ja kiinnitetty peräkärry on riski liikenteessä. Perävaunun vetämisessä on huomioitava ajokorttiluokka. Pelkällä B-kortilla yhdistelmän kokonaismassan on pysyttävä alle 3 500 kilossa. Vetoauton on luonnollisesti myös kuuluttava luokkaan B. B/96-yhdistelmän ajokortilla saa kuljettaa sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa vetoautona on henkilö- tai pakettiauto ja perävaunun massa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kg mutta ei 4 250 kg. B96-yhdistelmän saamiseen tarvitset ajokorttiluvan (Ulkoinen linkki). (Lähde: Traficom.fi)

BE-kortilla ajo-oikeus laajenee niin, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on yli 3 500 kiloa ja perävaunun kokonaismassa enintään 3 500 kiloa. BE-kortilla yhdistelmän kokonaismassa voi siis nousta 7 000 kiloon asti. Vetoauto kuuluu luokkaan B. Tarkista rekisteriotteesta ajoneuvollesi sallitut suurimmat sallitut kytkentämassat. Niitä ei saa ylittää ajokorttiluokasta riippumatta. Peräkärryä voi vetää B-luokan (vetoauto: henkilö- tai pakettiauto, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg) ajokortilla tietyin painorajoituksin:

  • ajoneuvoon voidaan kytkeä perävaunu, jonka luokittelumassa (Traficom) on enintään 750 kg (O1-luokka). 
  • ajoneuvoon voidaan kytkeä myös perävaunu, jonka luokittelumassa on yli 750 kg (O2-luokka). Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi kuitenkin olla korkeintaan 3 500 kg.

Sallittu ajonopeus

Luokittelumassaltaan enintään 750 kg:n peräkärryä (O1-luokka) vedettäessä suurin sallittu ajonopeus on 100 km/h, myös silloin kun peräkärry on tyhjä. Muilla perävaunuluokilla yhdistelmän suurin sallittu nopeus on enintään 80 km/h. Lisää tietoa löydät liikenneturvan sivuilta. (lähde: Liikenneturva.fi)

Venetrailerin katsastus ja huolto

Kokonaispainoltaan yli 750 kilon perävaunut täytyy katsastaa joka toinen vuosi. Katsastus on helppoa ja nopeaa, sillä venetraileri on yksinkertainen laite (me voimme tehdä myös tämän puolestasi). Kiinnitä huomiota muutamiin yksityiskohtiin ennen kuin varaat ajan katsastusasemalle. Tarkista mm. valojen ja laakereiden kunto, huolla jarrut ja tarkista renkaiden kunto.

Veneiden huolto on poikkeuksetta säännöllistä ja tärkeää, mutta valitettavasti trailerin huolto saattaa jäädä helposti huomioimatta. Venetrailerit seisovat usein pitkiä aikoja käyttämättömänä paikoillaan, mikä voi aiheuttaa osien ruostumista ja kiinnijäämistä. Kuitenkin trailerin säännöllinen huolto on yhtä tärkeää kuin veneen huolto, jotta voit varmistaa sen toimivuuden ja kestävyyden pitkällä aikavälillä. Huomioimalla muutamia yksinkertaisia ​​toimenpiteitä voit pidentää trailerin käyttöikää ja välttää tarpeettomat ongelmat.

Huolehdi ainakin nämä kuntoon

  • Laakerit
    • Venetrailereiden navoissa yleisimmin käytetyt laakerityypit ovat kartiorullalaakeri tai kompaktilaakeri.
    • Helppo tapa tarkistaa kartiorullalaakereiden kunto on tarttua trailerin renkaan yläreunasta kaksin käsin ja ravistaa sitä voimakkaasti. Jos rengas liikkuu syvyyssuunnassa ja tuntuu väljyyttä, eli siinä on liikkumavaraa, laakerit on kiristettävä napamutteria kiristämällä.
    • Kompaktilaakerit ovat hieman haastavampi tapaus, koska ne eivät välttämättä anna ennakkovaroitusta hajoamisestaan. Hajoava kompaktilaakeri saattaa kuitenkin tuottaa rohisevaa tai ujeltavaa ääntä renkaan pyöriessä.
  • Jarrut
    • Jos trailerissasi on jarrut, niiden tulee toimia. Aloita tarkistaminen jarruvaijereista – jos vaijerit eivät liiku, niin jarrut eivät toimi. Tällöin jarruvaijerit pitää vaihtaa.
    • Venetrailerissa jarrukengät ruostuvat nopeammin kuin tavallisessa peräkärryssä. Uudet jarrukengät tulee aina vaihtaa kummallekin puolelle akselia yhtä aikaa, jotta jarruteho säilyy tasaisena.
  • Sähköt
    • Valojen tarkistus kannattaa tehdä jo senkin vuoksi, että poliisit kiinnittävät helposti huomiota valojen toimimattomuuteen ja pysäyttävät ilman valoja liikkuvan trailerin.
    • Tarkista siis toimivatko valot, ovatko lamput ehjät, lamppujen lasit halkeilleet tai heijastimet rikki. Meiltä laaja kattaus varaosia.
  • Renkaat
    • Tarkista aina ennen liikkeelle lähtöä renkaiden kulutuspinnat ja rengaspaineet.
×