Tipsit

Muista ajokortin vaatimukset

Perävaunun vetämisessä on huomioitava ajokorttiluokka. Pelkällä B-kortilla yhdistelmän kokonaismassan on pysyttävä alle 3 500 kilossa. Vetoauton on luonnollisesti myös kuuluttava luokkaan B. B/96-yhdistelmän ajokortilla saa kuljettaa sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa vetoautona on henkilö- tai pakettiauto ja perävaunun massa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 3 500 kg mutta ei 4 250 kg. B96-yhdistelmän saamiseen tarvitset ajokorttiluvan (Ulkoinen linkki). (Lähde: Traficom.fi)

BE-kortilla ajo-oikeus laajenee niin, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on yli 3 500 kiloa ja perävaunun kokonaismassa enintään 3 500 kiloa. BE-kortilla yhdistelmän kokonaismassa voi siis nousta 7 000 kiloon asti. Vetoauto kuuluu luokkaan B.

Tarkista rekisteriotteesta ajoneuvollesi sallitut suurimmat sallitut kytkentämassat. Niitä ei saa ylittää ajokorttiluokasta riippumatta.

Peräkärryä voi vetää B-luokan (vetoauto: henkilö- tai pakettiauto, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg) ajokortilla tietyin painorajoituksin:

  • ajoneuvoon voidaan kytkeä perävaunu, jonka luokittelumassa (Ulkoinen linkki) on enintään 750 kg (O1-luokka). 
  • ajoneuvoon voidaan kytkeä myös perävaunu, jonka luokittelumassa on yli 750 kg (O2-luokka). Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi kuitenkin olla korkeintaan 3 500 kg.

Ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus jarruttomissa peräkärryissä

1.6.2020 voimaan astuneen uuden tieliikennelain mukaan kevytperävaunuyhdistelmien suurin sallittu nopeus nousi 80 km/h:sta 100 km/h:iin. Muutos koskee henkilö- ja pakettiautoa, johon on kytketty luokittelumassaltaan enintään 750 kilogramman painoinen O1-luokan perävaunu, sekä moottoripyörää johon on kytketty perävaunu. Lisää tietoa löydät sivultamme. (lähde: Liikenneturva.fi)

Venetrailerin katsastus

Kokonaispainoltaan yli 750 kilon perävaunut täytyy katsastaa joka toinen vuosi. Katsastus on helppoa ja nopeaa, sillä venetraileri on yksinkertainen laite. Kiinnitä huomiota muutamiin yksityiskohtiin ennen kuin varaat ajan katsastusasemalle. Tarkista mm. valojen ja laakereiden kunto, huolla jarrut ja jakajat.

× Lähetä meille WhatsApp-viesti!